Porážky jako odrazový můstek. Pracujeme tak, aby naše výkony gradovaly na MS, říká Berka. O kolik míst se hraje?

Trenér Jaroslav Berka na EFT 2024 | foto: Lubomír Skála/Český florbal

Česká mužská reprezentace absolvovala poslední přípravný turnaj před mistrovstvím světa. Ve Finsku si postupně připsala tři těsné porážky. Samotné výsledky zápasů ale nehrají podle hlavního trenéra Jaroslava Berky titulní roli v příběhu, který by měl vyvrcholit již v prosinci na šampionátu v Malmö.


Na turnaji jste prohráli všechny tři zápasy. Co vám EFT přineslo směrem k šampionátu?
Vždy jsme jako tým pracovali s dlouhodobým záměrem, nikdy s primárním důrazem na jednotlivé akce. Takhle jsem zvyklý fungovat a je to určitý rukopis a styl našeho způsobu práce. Jednalo se o druhé EFT krátce po sobě. Každý reprezentační zápas je pro nás velmi důležitý, ale zároveň je i dost náročný po mentální i fyzické stránce. Nelze hrát na absolutním vypjetí všech sil dlouhodobě a my vše směřujeme primárně k mistrovství světa. Zároveň jsme dostali jasný signál, na jaké úrovni musí naše hra být, abychom byli úspěšní. Jak realizační tým, tak hráči to vnímáme totožně a víme, že v prosinci tohle všechno zohledníme a zužitkujeme.

Podruhé za sebou jste prohráli se Švýcary, s nimiž budete hrát ve skupině v Malmö.
Bereme to tak, jak to je. Teď je míč na naší straně, to jednoznačně přijímáme a je na nás abychom se dobře připravili na zápas proti tomuto soupeři na MS. Švýcaři nám nyní ukazují své přednosti a my víme, že musíme podat opravdu kvalitní a zodpovědný výkon, abychom byli lepším týmem na hřišti. Již se velmi se těším na zápas ve skupině.

V zápase se Švédy jste prohrávali už 0:5, ale dokázali jste se dotáhnout na 4:5. Co to ukázalo?
V úvodu utkání jsme si vytvořili šance, ale nepodařilo se nám vstřelit první branku. Z ničeho nic přišlo zbytečné vyloučení, v němž Švédové odskočili do vedení a my jsme najednou začali být netrpěliví. A tak jak to pro tým, který je netrpělivý bývá, ve druhé části přišla tříminutovka, během které jsme najednou dostali tři branky a prohrávali 0:5. Museli jsme s nastalou situací pracovat, upravili jsme pár věcí v naší hře a to, že jsme za tohoto stavu proti Švédsku nehodili flintu do žita a postupnými kroky se dokázali dostat na kontakt, je skvělou ukázkou vůle našeho týmu. Navíc jsme neproměnili spoustu přesilovek a dlouhou hru šest na pět. Měli jsme mnoho možností zápas vyrovnat nebo jej dokonce vyhrát. To je pozitivní moment a ukázka vůle a síly týmu. Tím se nám potvrdilo to, co víme, a to, že i se silnými soupeři jsme schopni zatlačit a v závěru si vytvořit velký tlak a příležitosti. S Finskem jsme během posledních čtyř minut nastřelili čtyři tyčky a branku inkasovali pět vteřin před koncem, mnoho nechybělo ke srovnání ani proti Švédsku o den později proti Švýcarům. To už je teď ale minulost a koukáme jen před sebe.

Oproti poslednímu EFT bylo v týmu několik změn. Ve Finsku se představili i hráči, kteří do kádru pronikli v průběhu cyklu. Jak zamotali vaším přemýšlením o finální sestavě?
Všichni hráči, kteří se objevili na obou posledních EFT, jsou v boji o nominaci na mistrovství světa. Byla to pro ně příležitost se ukázat. Někdo se svou šancí naložil trochu lépe, ale na druhou stranu bylo vidět, že jak se blíží nominace, tak některé výkony hráčů byly naopak nervózní, což podepsalo i na jejich hře. Konkurence v týmu je velká a některé kluky nervozita mohla svazovat, což je ale pro nás také dobrým indikátorem toho, jak se daný hráč může projevovat na mistrovství světa a na čem případně musí ještě zapracovat.

Nominace byla ovlivněna také širokou marodkou. Jak probíhá komunikace se zraněnými hráči a jak s nimi pracujete? Víte, zda budou připraveni na šampionát?
S každým hráčem před každou reprezentační akcí mluvíme a zdravotní stav s ním probíráme. Se všemi, kteří patří do reprezentačního kádru a nebyli na této akci, jsme v kontaktu prakticky na denní bázi. Ve spolupráci s hráčem, jeho klubem, fyzioterapeuty národního týmu a doktory probíhá plánování rehabilitačního programu. Jsme jim ve spolupráci s jejich klubovými možnostmi maximálně nápomocní a děláme maximum pro to, aby měli přístup k co nejkvalitnější péči v optimálním čase.

Přípravné období je za vámi a nyní již připravujete nominaci na vrchol v podobě mistrovství světa. Můžete prozradit, jaký je aktuálně stav a o kolik míst se hraje?
Všechna utkání v celém cyklu mají výsledkovou hodnotu, ale pod jejím povrchem je schovaný výkon, který si velmi pečlivě analyzujeme na základě dat i jednotlivých herních segmentů. Hledáme spojitosti mezi výkony jednotlivých hráčů v daném utkání. Dají tak se vypozorovat fungující dvojice či trojice, které mají vliv na utkání, a to pozitivně či negativně. Hodnotíme jednotlivé segmenty utkání s přihlédnutím k sestavě a z toho postupně skládáme finální kádr. Můžeme říci, že nějakých patnáct šestnáct jmen tvoří dlouhodobě kostru týmu, o které máme jasno. Je tady otázkou, kterými hráči sestavu doplníme. Nabízí se nám různé varianty na jednotlivé posty. Některé vazby fungují lépe, jiné méně. To vše si musíme pečlivě vyhodnotit předtím, než uděláme finální závěr.

Velkým tématem jsou také přesilové hry a obecně nestandardní situace. Sám jste zmínil, že jste jich proti Švédům dost nevyužili. Oproti EFT ve Winterthuru však byl vidět posun, kdy jste si dokázali vytvořit větší tlak...
V přesilovkách jsme zatím netrpěliví. Tlak i příležitosti máme, ale musíme ještě najít správný rytmus. Speciální situace budou velkou náplní závěrečného kempu. Materiálů máme spoustu, představu také. Je před námi tedy úkol, abychom vše vyladili tak, aby si to sedlo. Vnímám, že do finální přípravy je pro náš rozvoj lepší, když víme, na čem máme pracovat, než abychom teď dávali gól z každé přesilovky a modlili se, aby nám to vydrželo i na mistrovství světa. Víme, kde nás tlačí bota a na to se zaměříme a posuneme se v tom.

Na druhou stranu jste si díky absenci některých klíčových jmen mohli vyzkoušet v přesilovkách větší množství hráčů…
To je samozřejmě výhoda. Díky rotaci sestav máme jak ve standardních věcech při hře pět na pět, tak i ve speciálních situacích a zejména v přesilovkách, ozkoušené velké množství hráčů. Konkurence v týmu je, kluci si jednotlivé momenty osahali a je teď na nás, abychom vybrali správné kombinace hráčů a dali péči přípravě. V případě, že nás na šampionátu potkají nějaké komplikace či dílčí indispozice, to bereme jako plus, že jsme si otestovali víc variant. Ze zkušenosti z mistrovství světa víme, že málokdy se stane, že všechny formace, které jej začínají, jej také ve stejném složení dohrají. I z toho můžeme těžit, alternativy máme vyzkoušeny.

Nedílnou součástí byla jistě i příprava na soupeře. Nejen český tým, ale i Finové měli oproti předchozímu EFT hodně jiný tým, Švédové testovali několik hráčů z Pixba. Vnímáte i tohle jako výhodu, že vám soupeři ukázali víc variant sestavy i herního pojetí?
My máme určitou představu o tom, jak jednotliví soupeři skládají své formace. Stejně jako my také zkoušeli různé varianty. My jsme společně s hráči věnovali dost času tomu, abychom se na hru našich soupeřů koukali jiným pohledem, než je standardní. Naše příprava před utkáním i jeho analýza probíhala v trochu odlišném duchu, než jsme zvyklí. V období před mistrovstvím světa je pro nás důležité na to koukat jinýma očima. Byl to jeden z cílů předmistrovského EFT – vnímat soupeře z co nejširší perspektivy.

Jaký bude program nejen váš, ale i reprezentačního realizačního týmu v následujících dnech, kdy vás čeká nominace a závěrečná příprava?
Většina naší energie se nyní upíná na analýzu těch posledních utkání a jejich zasazení do kontextu toho velkého obrazu, který si tvoříme v rámci dlouhodobého procesu – ať už to jsou jednotlivá data či herní situace. Vše si vyhodnocujeme a zasazujeme do kontextu. Na základě této analýzy, začnou paralelně s tím probíhat diskuze o finálním složení kádru mezi trenéry a zároveň se budeme bavit i s hráči ohledně jejich feedbacku nejen na EFT. Do toho řešíme zmíněnou linku týkající se zdravotního stavu hráčů, kteří nejsou aktuálně stoprocentně fit. Členové fyziotýmu či doktoři tak komunikují s hráči a klubovými fyzio. Vše vyvrcholí nominací a po ní přijde na řadu plánovací proces spojený s přípravou na soupeře a samotné mistrovství. Zároveň pořád jedeme podle dlouhodobého plánu a víme, které části naší hry budou primární náplní našeho kempu před MS.

Nahrávám

Vyhledávání

PŘIHLÁSIT SE PŘES FLORBAL iD

Ještě nemáte účet?

Zaregistrujte se

Co je Florbal iD?

shield

VAŠE IDENTITA PRO ČESKÝ FLORBAL

Jednotné přihlašování napříč platformami.

shield

BEZPEČNOST A OCHRANA

Moderní technologie vás chrání před krádeží identity.

shield

VÝHODY PRO HRÁČE I FANOUŠKY

Snadný nákup vstupenek a další výhody.

shield

PERSONALIZOVANÝ ZÁŽÍTEK

Služby přizpůsobené vašim potřebám.